Corsendonk Kolonie 5-7

Welkom bij de oude landloperskolonie in Merksplas

Heeft u al eens gehoord van de oude Landloperskolonie van Merksplas? Wij wel! Want deze hoort sinds juni 2017 thuis in het rijtje van Corsendonk Hotels & Clubs.

Op de Grote Hoeve in Merksplas-Kolonie zal er een hotel openen in de Paardenstallen en het Woonstalhuis Noord met in totaal 70 hotelkamers. De opening van de eerste hotelkamers zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018, de overige kamers volgen in 2019.

Momenteel kan u er reeds genieten van heerlijke streekgebonden gerechten in onze Brasserie Veldkeuken en/of  uw vergadering of feest organiseren op de eerste etage van de Grote Hoeve. Kom zeker eens langs en laat u verwonderen door deze mooie setting.

Geschiedenis van de Kolonie

In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft, zodat de voormalige Rijksweldadigheidskolonies in Merksplas en Wortel, samen meer dan 1000 ha groot, geen bestemming meer hadden.

De lokale bevolking en de gemeente Merksplas, gesteund door Kempens Landschap,  zochten en vonden een nieuwe bestemming voor de voormalige landlopersboerderij en -kapel. Met Provinciale, Vlaamse en Europese middelen wordt de restauratie en de toeristische recreatieve herbestemming gefinancierd.

Met de opening van ons restaurant Veldkeuken wordt een belangrijke stap gezet richting nieuwe ontsluiting van dit enorme domein.

Bovendien dingen De Belgische en Nederlandse Koloniën inmiddels mee naar de titel van Werelderfgoed in 2018. Een nominatiedossier is ingediend en UNESCO onderzoekt of de Koloniën effectief Werelderfgoed kunnen worden.

Op het domein van Corsendonk Kolonie 5-7, tref je naast de Brasserie het Bezoekerscentrum.  Maak hier kennis met Kolonie 5-7! Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wandel op eigen tempo doorheen deze voormalige Varkensstal van de Grote Hoeve in Merksplas. Bekijk de geanimeerde film over het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid, ontdek de persoonlijke verhalen van de landlopers die hier ooit verbleven of vlieg virtueel over Kolonie 5-7! Lees meer over de dieren en planten die zich in Kolonie 5-7 thuis voelen en zoek uit waar de herder met zijn schapen op dat moment rondtrekt. Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 is gratis toegankelijk. Hier vind je ook sanitair en parking.