16 sep Heerlijk fietsen tussen Turnhout en Tilburg: Ontdek het Bels Lijntje

Stap op uw fiets en dompel jezelf onder in een oase van rust en eenvoud op het Bels Lijntje. Waar vroeger een spoorlijn liep tussen Turnhout en Tilburg kan je nu uitblazen op een 30 km lange fietstocht doorheen het grensgebied.

Spoorlijn Tilburg – Turnhout

Bels Lijntje

© Copyright Toerisme Provincie Antwerpen
De Backer Mie

De spoorlijn van Tilburg naar Turnhout werd op 1 oktober 1867 geopend en kreeg de naam ‘Bels Lijntje’ omdat zowel de aanleg als de exploitatie door een Belgische maatschappij gebeurde. De maatschappij Grand Central Belge had eerst grote plannen met de lijn; haar centrale ligging was immers ideaal voor internationaal goederenverkeer tussen Nederland en België. De Belgen zagen kansen om over deze spoorlijn kolen aan te voeren voor de Nederlandse fabrieken. De treinrit van Tilburg naar Turnhout duurde ongeveer een uur en deed 4 tussenstops aan. In de beginjaren van de lijn reden er zes treinen per dag maar dat werd al snel afgebouwd naar vier. 

De stations in Riel, Alphen, Baarle-dorp en Weelde werden gebouwd om deze lijn te bedienen. Na de eeuwwisseling bouwde men nog een grensstation bij. Het voormalige station van Baarle is bewaard gebleven.

Vanaf de beginjaren was er weinig personen- en goederenvervoer langs de lijn. De spoorlijn werd een lokale lijn en het vervoer van personen werd al in 1872 beperkt om uiteindelijk in 1934 helemaal te stoppen. Redenen voor het tegenvallend succes van het Bels Lijntje waren de nieuwe tramlijn in de jaren ’30 tussen Turnhout en Tilburg en de succesvolle lijn Antwerpen-Rotterdam. Ook het goederenvervoer ging in de jaren ’30 bergafwaarts, mede door de opkomst van de vrachtwagen. In de jaren ’30 en ’40 werden al veel sporen, loodsen en stationnetjes afgebroken. Na de Tweede Wereldoorlog ging het niet veel beter met het Bels Lijntje. Het grote station Baarle-Nassau-grens werd in 1959 gesloopt, slechts vijftig jaar na de opening.

Van spoorbedding naar prachtig fietspad

In de zomer van 1974 begon Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout op zondag met toeristische stoomtreinritten van Tilburg tot de grens en terug. De laatste stoomtrein reed in de zomer van 1981 over het lijntje. In 1986 besloten de Nationale Spoorwegen dat de lijn afgebroken mocht worden. Lange tijd was het onduidelijk wat er verder zou gebeuren. Velen dachten dat het traject opgebroken werd voor de TGV maar uiteindelijk kreeg het lijntje een nieuwe bestemming. In 1989 werd een fietspad aangelegd op de oude spoorbedding. In 1993 was het fietspad van Tilburg naar Turnhout, dat wel negen keer de grens kruist, af. Het loopt 22 km op Nederlands en 8 km op Belgisch grondgebied. 

Op enkele plaatsen na, is er 35 kilometer lang geen autoverkeer te bekennen langs het gehele fietspad. Je fietst door velden en langs bossen en omdat het pad vooral bestaat uit rechte stukken, ga je altijd de horizon tegemoet. Onderweg passeer je de fraaie voormalige seinwachterhuisjes, een reeks natuurgebieden en de enclaves. Tussenstops voor een picknick in het gras en voor een geweldig uitzicht vanuit de uitkijktoren over de Turnhoutse Vennen mogen niet ontbreken. Ook elders in de streek van het Bels Lijntje kan je genieten van avontuurlijke fietsroutes en je eigen lijntje uitstippelen langs bijvoorbeeld de Kolonies, de grafheuvels van de Regte Heide, de Chaamse Bossen en de Gewestbossen. 

Meer lezen? Bezoek de website van het Bels Lijntje

Praktisch

Er is een nieuwe fietskaart gecreëerd die uiteraard het Bels lijntje in kaart brengt maar ook leuke fietsroutes in de buurt van het Bels lijntje. De lussen gaan van 30 tot bijna 100 km en dit alles via autoluwe wegen op het fietsknooppuntennetwerk. De kaart kost 3 euro, en is te verkrijgen bij Toerisme & UiT.

Toerisme & UiT:
Toerismehuis ’t Steentje
Grote Markt 44
2300 Turnhout
014 44 33 55 
toerisme@turnhout.be

Bels Lijntje
© Copyright Toerisme Provincie Antwerpen De Backer Mie
Bels Lijntje
© Copyright Toerisme Provincie Antwerpen De Backer Mie

Overnachten?

Corsendonk Viane is gelegen in hartje Turnhout. Op 5 minuutjes fietsen zit je op het fietspad van het Bels Lijntje. Met openbaar vervoer op wandelafstand en gratis parking is Viane de perfecte locatie voor uw volgende fietsvakantie.

info.viane@corsendonkhotels.com | +32 (0) 14 88 96 00 | Korte Vianenstraat 2, B-2300 Turnhout

Boek nu een kamer in Corsendonk Viane

Corsendonk Hotels heeft ook andere vestigingen in de Kempen. Een vakantiecentrum, boutiquehotel, en zelfs een Priorij. Voor elke vakantie heeft Corsendonk wel dé geschikte locatie.  Bekijk al onze fiets- en wandelarrangementen. 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.